Pestera Ghetarul de la Vartop
 
Localizare:
Aceasta pestera este situata in muntii Bihor, in apropierea catunului Casa de Piatra, pe malul sting al vaii Garda Seaca.

Acest catun este legat de comuna Garda pritr-un drum forestier lung de 12km. El isi rasfira casele intr-o poiana larga, care se desfasoara in panta domoala in dreapta drumului(cum urcam) si care este flancata in latura din amonte de un perete prelung de stinca, aflat la originea numelui dat acestei pitoresti asezari motesti.

Pestera are intrarea, la o altitudine de aproximativ 1200m, inchisa de o poarta metalica ce o apara de posibile acte barbare. Vizitarea este permisa numai cu ghidul care locuieste in apropiere. Numele de "ghetar" dat acestei pesteri nu are aceeasi semnificatie ca in cazul "Ghetarului de la Scarisoara", deoarece aici nu este vorba decit de zapada ce dainuie mai mult timp decit cea de la exterior, in zona de la intrare.

Este o pestera fosila, cu lungimea de aproximativ 300m. Prima sala, cea mai mare, este acoperita cu gheata. Urmeaza un coridor care da in "Sala Domului". Tot de aici pleaca spre stinga un culoar ingust numit "Culoarul Rosu". Dincolo de "Sala Domului" galeria se largeste si devine ascendenta atingind punctul culminant in ultima sala, "Sala Mare". Pestera este destul de bogata in concretiuni ceea ce incinta ochiul vizitatorului. Pentru vizitare nu este necesar nici un echipament special.

Ghetarul de la Vartop este renumit, in afara de bijuteriile din calcar, de prezenta unor urme lasate in crusta de calcit, vechi de peste 25000 de ani, de catre HOMO SAPIENS FOSSILIS sau "Omul de la Vartop".

Pestera este rezervatie speologica si se poate vizita doar in prezenta ghidului. Ea este declarata monument al naturii fiind cu adevarat splendida, fiecare centimetru fiind acoperit cu concretitiuni incredibile si frumos colorate ca intr-o lume de basm.
Cheile Rametului
Galerie de Imagini