Muzeul Aurului Brad
 
Fondarea muzeului este apreciata a fi 4 iulie 1912, însa etichetele unor exponate pe care este marcat anul 1896 sugereaza o vârsta mai veche a primelor esantioane colectionate. Initial, muzeul a gazduit doar esantioane cu aur din zona miniera Brad, însa în timp, prin donatii si schimburi, în fondul muzeului au intrat si piese provenind din alte zacaminte din tara si din lume. Muzeul apartine si în prezent Intreprinderii Miniere Barza.

Muzeul aurului, al exploatarii miniere Barza, care infatiseaza un istoric al mineritului in Romania, prezentand totodata minerale provenite din minele din zona, din Maramures si Ocna de Fier, precum si esantioane de aur nativ gasite in Muntii Apuseni.

Muzeul cuprinde în prezent peste 2500 esantioane de minerale dintre care cca. 1000 cu aur, alaturi de piese arheologice cu caracter minier. Totodata, muzeul gazduieste si o colectie de mineralogie sistematica, o colectie ce cuprinde minerale descrise pentru prima data din România (nagyagit, silvanit, telur, pseudobrookit etc.) si una de agate din România.

Dintre esantioanele deosebite se remarca octaedri de fluorit de culoare verde deschis de la Cavnic, diamante din Africa de Sud, cristale cubice de pirit cu muchia de 10 cm, însa atractia principala sunt esantioanele de aur nativ de forme si dimensiuni diferite.
Cheile Rametului
Galerie de Imagini