Galeriile Romane
 
Comuna Rosia Montana este localizata geografic în Muntii Apuseni, la o distanta de 135 km de Cluj-Napoca, la 100 km de Turda, la 81 km de Alba-Iulia, la 50 km de Brad, la 15 km de Cîmpeni si respectiv 10 km de Abrud.

Localitatea este situata într-un bazin si este strabatuta longitudinal de Valea Rosiei (Foies) ale carei ape sunt de culoare rosie-galbuie, datorita oxizilor de fier continuti în apele de mina colectate pe parcurs.

În mijlocul unui peisaj pitoresc, Rosia Montana se afla în apropierea unor locuri cu rezonanta în mediul turistic autohton si mondial. Putem aminti astfel: masivele Cîrnic si Cetate, vârful Rotunda - situate chiar în localitate, Detunatele (Detunata Goala si Detunata Flocoasa), vârfurile Geamana si Corabia, Poiana Narciselor, Negrileasa, formatiunea calcaroasa Vulcan-Buces, Valea Ariesului, Pestera Scarisoara, Cetatile Ponorului, Muntele Gaina cu renumitul Târg de Fete si localitatea Brad cu vestitul sau Muzeu al Aurului. Ariesul este unul din putinele rauri ale lumii care poarta in valuri cristaline firicele de aur, depunand in nisipuri renumitul metal.

Cetatea romana de la Rosia Montana (Alburnus Maior) este poate cel mai autentic document de ilustrare a activitatii mineresti de la inceputuri si pina in prezent in Muntii Apuseni. Aici sunt galerii, si lucrari miniere caracteristice tuturor timpurilor si pina in prezent. Acum galeriile sunt electrificate.

Celebra, si zguduitor de impresionanta cetatea romana, de la Rosia Montana, cu galeriile ei artistice, formeaza dovada cea mai stralucita a geniului tehnic roman, care de aproape 2000 de ani atrage admiratia tuturor vizitatorilor.

Muzeul Mineritului

Înfiintarea Muzeului Mineritului vine sa întâmpine curiozitatea turistului sau specialistului autohton sau strain, dornic de a cunoaste felul în care stramosii nostri exploatau zacamintele aurifere.

Dovezi de necontestat au fost cu grija adunate si pastrate pentru a demonstra traditia multimilenara a acestui mestesug. Dupa cum se va observa în vederea schematica de ansamblu, muzeul are doua sectii: una în aer liber si cealalta într-o cladire special amenajata. Galeriile, instalatiile mai simple sau mai complexe, materialul arheologic si cel ilustrativ ne prezinta felul în care oamenii acestor locuri si-au trait viata trudind din greu pentru extragerea pretiosului metal: AURUL.

Vizitând Muzeul Mineritului de la Rosia Montana, veti avea placerea sa vedeti si sa admirati:
  • galeria romana;
  • steampuri din lemn cu 9 si 12 sageti;
  • casa ustensilelor si a stemparului (cramul);
  • macheta unei galerii cu accesorii;
  • lapidariul;
  • instalatii miniere specifice.
Cheile Rametului
Galerie de Imagini